Мемориален комплекс „Военна гробница-1916”

След Междусъюзническата война и последвалата я Първа национална катастрофа Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънските власти влагат значителни средства за укрепяването на новата гранична линия и за две години превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на р.Дунав.

На 1 септември 1916 г. България, за да защити националната си гордост, обявява война на Румъния. Срещу внушителната румънска сила е противопоставена част от 3-та българска армия в състав – Четвъртата Преславска пехотна дивизия, Първа бригада от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген.Пантелей Киселов.

Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г. Въпреки ожесточената съпротива на румънците, до вечерта предната позиция пада. На следващия ден настъплението продължава със същия устрем. В 15,30 часа румънският гарнизон капитулира. В 18 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.

Непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.

При Тутракан вечен покой намират над 10 000 войници и офицери, от които 1764 – български.

Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.

1996 година е подета кампания за изграждане на Алея на славата с изписване имената за загиналите в битката, с финансовата подкрепа на общините, това високо патриотично дело е завършено.

През 2002 г. е разработен проект за пространствено оформление на Мемориал “Военна гробница-1916 г.”, изграден е парк, сцена за официалните чествания, монтирани са на вечен страж две гаубици “Круп”. През пролетта на 2007 г. тържествено е осветен параклис “Свети Георги Победоносец”.

Мемориалът е посещаван ежедневно от граждани и от близки и потомци на загиналите, да се поклонят и да поднесат венци цветя в памет на загиналите герои за Тутракан и Добруджа.

         Кулминационен връх на всенародната почит и признателност са възпоминателни тържества, панихиди, провеждани  на Гергьовден и в първата неделя на месец септември.

На 18 април 2024 г. на Мемориала се откри нов иновативен музеен обект „Тутраканска епопея – 1916“ в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията е представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

По примера на модерните европейски музеи има тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това тук се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна Диорама, където посетителят има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията ще представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле. Нещо повече първата стъпка на представяне на героизма чрез виртуална реалност, ще бъде надградена в пространствена реалност за посетителя чрез една интерактивна диорама с „живи“ експонати на бойното поле.

За най-малките гости е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.