Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала”

В Тутракан е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Архитектурен комплекс “Рибарската махала” е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. Той напомня като жива легенда за този поминък на нашите прадеди, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най – виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав.

Рибарска махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. До началото на ХХ век в нея живеят 1437 рибарски семейства и броят на професионалните рибари нараства на 2296 души при население 7926 жители на града. Независимо от настъпилите превратности в съдбата на Тутракан и Южна Добруджа до 40 – те години на ХХ век общият брой на риболовците достига до около 5000 души, а на “рибния пристан” има 1300 двуостри рибарски лодки. Архитектурен резерват „Рибарска махала” е неразривна част от музейната експозиция на Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”.

Научната стойност на Рибарска махала се откроява и от факта, че в нея има изградени къщи отпреди 150 – 200 години и по своята архитектура имат национално значение.

 

Потопете се в спокойствие, тишина, уют и

дискретност, насладете се на неповторимия залез…

 

..автентично възстановена рибарска къща, само на 100 м от р.Дунав. Къщата разполага с база от 12 легла, кабелна TV, интернет, както и удобен паркинг. Всяка стая разполага със санитарно помещение (баня и тоалетна).

Рибарска къща

се стопанисва от Исторически музей – Тутракан.